Интересно в Ивайловград

Ивайловградският край е топъл, екзотичен и гостоприемен. Ние сме "Южната приказка на България". При нас природата е богата на диви животни и дъхава от ароматни растения. Тук ви примамват диви коне, черни лешояди и нежни орхидеи. В Ивайловград си пазим традициите, фолклора, бабините рецепти и културното наследство. И с любов ги споделяме с гостите си. Заповядайте при нас!

Крепостта Лютица е разположена високо над с.Пелевун Крепостта Лютица до Ивайловградв североизточна посока. Крепостта е средновековна, много добре запазена, но е неподдържана за туризъм. Заслужава си еднодневния преход, заради възхитителната гледка към целите Източни Родопи, а при ясно време чак до Гърция. От Пелевун до Лютица се достига пеш (отделете си цял ден) или с високопроходим джип (4 часа). Тръгвате по главния път за Ивайловград и след около 4 км вдясно ще видите кафява табела “Лютица”. Оттук нагоре до крепостта са около 5 км. Запасете се с вода и сандвичи, в топлия сезон носете шапка и репелент за насекоми. Попитайте ни за местен водач – с него винаги е по-сигурно и удобно. Повече за Лютица вижте тук.

Тракийски долмен до село ПелевунДолмен до с.Пелевун – долменът е интересно съоръжение и типичен представител на мегалитната култура на траките в Родопите. Долменът е всъщност гроб на тракийски владетел, изграден от огромни каменни плочи, забити в земята. Този до Пелевун е сравнително добре запазен, указан е с малка табелка, близо е до главния път. Напролет около него може да откриете нацъфтели орхидеи и разхождащи се костенурки. Повече за долмена вижте тук.

Меандрите на Бяла река в ИвайловградМеандрите на Бяла река се намират в защитена местност на юг от село Пелевун, почти до границата с Гърция. Меандрите на Бяла река са любимо място за природолюбителите – богати на причудлива флора и интересна фауна. Тук екзотиката на Ивайловградския край се разкрива в пълния й блясък. Ако имате очи за природните красоти, ще забележите египетски и черен лешояд да се реят в небесата или скален орел, тръгнал на лов. Черните щъркели също са типични обитатели, заедно с многоцветните пеперуди и редките растения.

Каракачански коне край КостилковоДивите каракачански коне край с.Костилково (на 6 км от с. Пелевун) са докарани в района през 2011 г по проект “Новото тракийско злато”. За тях се грижи местният фермер Тодор Митков. Да видите препускащи коне из искрящо зелената родопска мозайка си е истинско преживяване – не го пропускайте. Има няколко места за наблюдение на конете, до които ще ви заведе Тодор в зависимост от сезона или времето през деня. Конете са тревопасни, които по естествен начин поддържат открит ландшафта в Източните Родопи и така запазват богатото биоразнообразие. Вашето посещение при конете в Костилково ще помогне да опазим рядката им каракачанска порода и да съхраним българското.

Антична вила Армира е разположена на около 27 км от село Пелевун. Вила Армира Вила Армира край Ивайловграде най-известната вила в България – призната за най-богатия частен римски дворец по българските земи от I-III век сл.Хр. Вилата е разполагала със собствен топъл вътрешен басейн и подово отопление и е била богато декорирана с цветни стенописи, мозайки и мраморни пана. Вила Армира е напълно е реставрирана и отворена за посещения (входна такса 5 лв – включва и беседа).

Филмът “Вила Армира – една съживена легенда” може да видите тук. Повече за вилата ТУК